+36–20–969–4591 szaunaepito@gmail.com
Szaunázási ÖtleteK

15 szaunafajta, amit érdemes kipróbálnod – harmadik rész

15 szaunafajta, amit érdemes kipróbálnod – harmadik rész

 

Folytassuk a maradék öt kevésbé ismert szaunafajtával. Ugye az első öt és a második öt szaunafajtát már mindenki megnézte? 

Lakónium

Kerámia burkolatú kabinban a levegő hőmérséklete 50-55 °C körüli, a páratartalom pedig mindössze 5-20%. Míg régen a hőt egy izzó szénnel teli tartály biztosította, addig ma már az oldalfalakon és a terem közepén elhelyezett fűtőtestek infravörös sugárzása melegíti a szaunázók testét.

Danárium

A tepidárium, kaldárium és lakónium jegyeit is magán viseli, ezért a hőmérséklet széles skálán mozoghat. A gyógyhatást a gyógynövényes gőz biztosítja. A kerámiaburkolatú helyiségben a magas páratartalomról csobogó vagy kút gondoskodik.

Frigidárium

A frigidárium a forró helyiség használata után vehető igénybe, hogy drasztikusan lehűtse a felhevült testet. Lehet kabin vagy medence, attól függően, milyen módszerrel csökkenti a testhőmérsékletet. Le lehet hűlni váltakozó hőmérsékletű zuhannyal (skótzuhany vagy váltófürdő), hideg vizes dézsával, medencében vagy jégkása testre dörzsölésével. A hirtelen hideg hatására bezáródnak a pórusok, megszűnik az izzadás, felgyorsul a szívverés és felélénkül a szervezet. Ahogy a római forró fürdőkben, a frigidáriumban is csempével vagy márvánnyal vannak kirakva a falak.

Füstszauna

A füstszaunákat úgy kell elképzelni, mint egy kis faházat, amelyen nincs kémény. A fatüzelésű kályhából felszálló füst így az ajtón keresztül áramlik ki a szabadba. A szaunázást csak akkor lehet megkezdeni, amikor már nincs füst, ez olyan 3-4 óra várakozási időt jelent. Ha letelt ez az idő, a faházban lévő kis padokra ülve lehet élvezni a meleget, de vigyázni kell a koromra. A tűzhely fölé helyezett kondér felmelegített vizét mosakodásra lehet használni. A füstszauna különlegessége, hogy visszaadja a már említett autentikus finn életérzést, így turistacsalogató szerepe is van Finnországban. Nem számít egészségtelen szaunázási formának, de a füstmérgezésre oda kell figyelni.

Sókamra

A sókamrák a természetes sóbarlangokban tapasztalható gyógyító hatással bírnak. A helyiségben elhelyezett telített sóoldat képes a sóbarlangok sós tengeri levegőjének mesterséges előállítására, amely jót tesz a légzőszerveknek. Az oldat kipárolgása akár 70-80%-os relatív páratartalmat is létrehozhat, amely eltünteti a levegőből a port, a füstöt és a növényi polleneket. Különösen ajánlott a légzőszervi betegségben szenvedők számára.

Valószínűleg így elsőre nem könnyű eldönteni, melyik szaunatípust érdemes kipróbálni leginkább. Valamennyi típus rendelkezik valamilyen különlegességgel, ami egyedivé teszi, így akár mindegyik használata más-más élményekkel gazdagíthatja kipróbálóját.

Egyedi szaunák beépítésével kapcsolatban keress minket bátran, bármilyen kérdésed, kérésed merül fel, állunk rendelkezésedre. Mi is azon dolgozunk, hogy minden egyes szaunázás egyedi élményeket biztosítson neked.

finn-szauna-hasznalata-tippek-otletek-tanacsok-0801

Aromakabin, Reserved Szauna, Érdekességek, Gőzfürdő, Szauna, Szauna típusok, Szaunázás

Szaunázási ÖtleteK

Hogyan Szaunázzunk? Tippek, Ötletek, Tanácsok Szaunázáshoz

Pin It on Pinterest

Share This